Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ιερός Ναός Αγίας Άννης Κατερίνης


Μεγάλη ήταν η επιθυμία των κατοίκων της περιοχής της βορειοδυτικής Κατερίνης να αποκτήσουν ένα Ναό για τις λατρευτικές τους ανάγκες. Στη γύρω περιοχή δεν υπήρχε Ναός και οι κάτοικοι αναγκάζονταν να εκκλησιάζονται στους υπόλοιπους Ναούς της πόλεως. Όμως υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους λόγω των αποστάσεων. Με τη χάρη του Θεού όμως, αρχιερατεύοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθονίκου, το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα.
Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Το φθινόπωρο του 1990 αρκετοί κάτοικοι συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες υπογραφές και επισκέφθηκαν το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Αγαθόνικο, ο οποίος με πολύ χαρά ενέκρινε την ίδρυση της νέας ενορίας καθότι ήταν και δική του επιθυμία. Ο τότε δήμαρχος Κατερίνης κ. Θεόφιλος Καμπερίδης επίσης χορήγησε την απαιτούμενη άδεια.
Έτσι άρχισε ένας πρόχειρος έρανος μεταξύ των δραστηριοποιημένων κατοίκων και αφού συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα, αγοράστηκαν ξύλινα δοκάρια, λαμαρίνες και άλλα απαραίτητα υλικά. Οι ίδιοι οι κάτοικοι εργαζόμενοι αφιλοκερδώς έστησαν μέσα σε λίγες ημέρες τον πρώτο πρόχειρο Ιερό Ναό.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ Αγαθόνικος από νεότητός του ευλαβείται ιδιαίτερα την Αγία Θεοπρομήτορα Άννα. Όπως ο ίδιος εξομολογείται είχε πολλά χρόνια την επιθυμία να αξιωθεί κάποτε να ιδρύσει Ναό στο όνομά της. Αυτή λοιπόν ήταν μια μεγάλη ευκαιρία και ο Σεβασμιώτατος με πολλή χαρά ανακοίνωσε το όνομα της νέας ενορίας.
Ο ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΝΑΟΣ
Αφού στήθηκε ο πρόχειρος Ιερός Ναός οι κάτοικοι προμηθεύτηκαν Ιερά Σκεύη, Εικόνες, καθίσματα και ό,τι άλλο απαραίτητο χρειαζόταν. Ο μικρός Ναός ήταν πλέον έτοιμος! Στις 9 Δεκεμβρίου 1990, εορτή της Συλλήψεως της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αγαθόνικος τέλεσε τον Αγιασμό των θυρανοιξίων και την πρώτη Θεία Λειτουργία.
Η χαρά των κατοίκων απερίγραπτη. Είχαν πλέον δίπλα τους αυτό που ονειρευόταν. Ανοίγονταν όμως μπροστά τους ένας μεγάλος δρόμος. Από τα πρώτα μελήματα των κατοίκων ήταν να τυπωθούν κουπόνια για διενέργια εράνου.
Το Μάιο του 1991 ο Σεβασμιώτατος κ. Αγαθόνικος διορίζει ως εφημέριο του Ιερού Ναού τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Δημήτριο Γκόλια, ιεροδιδάσκαλο και μέχρι τότε εφημέριο του Καθεδρικού Ναού της Θείας Αναλήψεως , ο οποίος ανέλαβε με πολύ ζήλο και υπευθυνότητα τα νέα του καθήκοντα.
Η ερανική επιτροπή η οποία εργάστηκε πολύ τον καιρό εκείνο ήταν η εξής: π. Δημήτριος Γκόλιας, κ. Ευάγγελος Γεραρίδης, κ. Θεοχάρης Κωνσταντινίδης, κ. Κωνσταντίνος Νικολαίδης, κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, κ. Νικόλαος Ευμορφίδης, κ. Χρήστος Τερζόπουλος, κ. Γεώργιος Καραπαναγιώτης, κ. Ιωάννης Καμπερίδης, κ. Ισαάκ Ιορδανίδης, κ. Κωνσταντίνος Καρύδης, κ. Παρασκευάς Φυτόπουλος, κ. Σπυρίδων Μαυρομάτης και η κα Γεωργία Ποζοκλή.
Οι πιστοί που εκκλησιάζονταν ήταν αρκετοί για τα δεδομένα του Ναού. Έτσι λοιπόν λίγους μήνες αργότερα κτίστηκαν δυο νέες πτέρυγες στο Ναό καθώς κι ένα μικρό γραφείο.
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να μνημονεύσουμε τον αείμνηστο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Θεόφιλο, ο οποίος μας προσέφερε το ανέκδοτο έργο του «Αγία Άννα, Αυτή που κράτησε στα σπλάχνα της την Παναγία» για να το εκδώσουμε. Τον καιρό εκείνο τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου κάλυψαν αρκετές ανάγκες.
Ο μικρός Ναός της Αγίας Άννης ήταν φυσικά προσωρινός. Τα σχέδια ήταν ο νέος Ναός να χτιστεί στο πίσω ακριβώς μέρος του πρόχειρου Ναού. Εδώ δοκιμάσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα με το οικόπεδο το οποίο όμως με τη βοήθεια της Αγίας Άννης λύθηκε. Πρέπει να ευχαριστήσουμε στο σημείο αυτό τον οικοπεδούχο του χώρου που καταλαμβάνει σήμερα ο Ναός κ. Αθανάσιο Τσιόνογλου, που επέτρεψε να γίνει ο Ναός προ της τοπικής εφαρμογής σχεδίου πόλεως.
ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ
Αφού δόθηκε λύση στο μεγάλο πρόβλημα του οικοπέδου, στις 8 Δεκεμβρίου 1993 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αγαθόνικος τέλεσε τον Αγιασμό των θεμελίων του νέου Ιερού Ναού. Ο Ναός ο οποίος σχεδιάστηκε από τον μηχανικό κ. Αθανάσιο Μπλάντζα και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για την δωρεάν μελέτη και επίβλεψη των εργασιών, έπρεπε να είναι αντάξιος του ονόματος της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης. Τα σχέδια του νέου ναού προέβλεπαν και μεγάλο ημιυπόγειο χώρο για τη δημιουργία Ιερού Παρεκκλησίου και αιθουσών.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Το Μάρτιο του 1994 ξεκίνησαν οι εργασίες κτισίματος του Ιερού Ναού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1996 με τα σταυροθόλια και τα ψηλά καμπαναριά. Στη συνέχεια σοβατίστηκε, τοποθετήθηκαν τα μάρμαρα, οι ωραιότατοι πολυέλαιοι και η θέρμανση. Όλο το διάστημα των εργασιών στο νέο Ναό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πραγματοποιούσε τακτικές επισκέψεις και επέβλεπε τις εργασίες.
Το Φεβρουάριο του 1997 ο Σεβασμιώτατος διόρισε και δεύτερο εφημέριο στο Ναό μας τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Ευάγγελο Πουλατσίδη, μέχρι τότε εφημέριο της Νεοκαισάρειας.
Στις 10 Ιουνίου του 1997 με πολλή συγκίνηση και κατάνυξη όλοι οι ενορίτες μαζευτήκαμε για τελευταία φορά στο μικρό – πρόχειρο Ναό που μας φιλοξένησε εξίμισι χρόνια και τελέσαμε Αγρυπνία για να ευχαριστήσουμε το Θεό και την Αγία Άννα. Ήταν η τελευταία Θεία Λειτουργία στο μικρό Ναό. Την επομένη θα γκρεμιζόταν για να δημιουργηθούν στη θέση του οι σκάλες του νέου Ναού.
ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ
Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στις σκάλες του Ναού και μεταφέρθηκαν τα πράγματα στον επάνω Ναό ήμασταν έτοιμοι για τα θυρανοίξια. Στις 24 Ιουλίου 1997, παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αγαθόνικος τέλεσε τον Αγιασμό των θυρανοιξίων του νέου Ιερού Ναού. Η χαρά μας απερίγραπτη. Επιτέλους μπήκαμε στο νέο Ναό.
Το τέμπλο ήδη το είχαμε παραγγείλει και τον Απρίλιο του 1998 τοποθετήθηκε στο Ναό μαζί με τον Αρχιερατικό θρόνο και τα αναλόγια. Η λεπτομερής καλλιτεχνική εργασία τα κάνει μοναδικά στολίδια.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Οι εργασίες σε ένα Ναό δύσκολα τελειώνουν. Αφού όμως υπήρχαν τα απαραίτητα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας όρισε την ημέρα των Εγκαινίων. Αυτή ήταν η 12η Ιουλίου 1998. την παραμονή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έφτασε στον Ιερό Ναό μεταφέροντας Ιερά Λείψανα των Οσίων Χοζεβιτών Πατέρων, των Οσιομαρτύρων Ι.Μ. Πεντέλης και του Οσιομάρτυρος Γεδεών. Τελέστηκε η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων και ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός. Την επόμενη ημέρα με μεγάλη κατάνυξη, δέος και μεγαλοπρέπεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αγαθόνικος, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, πολλών Πρεσβυτέρων και Διακόνων, τέλεσε τα Ιερά Εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού επ’ ονόματι της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης. Πλήθος κόσμου με συγκίνηση και μεγάλη χαρά συμμετείχε στην τελετή των Εγκαινίων, ως επισφράγιση της μεγάλης τους επιθυμίας αποκτήσεως Ναού.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗ
Το καλοκαίρι του 1999 ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο στον Ιερό Ναό, αυτό της Αγιογράφησης (ιστόρισης). Με τη φροντίδα του π. Δημητρίου και τις προσφορές των ευλαβών ενοριτών και προσκυνητών ήδη έχει αγιογραφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του Ναού.
ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ
Η 8η Δεκεμβρίου 2002 είναι μια ιστορική μέρα για την ενορία μας. Κλήρος και λαός υποδεχθήκαμε με πολύ χαρά τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης, το οποίο μετέφερε και εγκατέστησε μόνιμα στο Ναό μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αγαθόνικος.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΗΜΙΥΠΟΓΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Στον ημιυπόγειο χώρο του Ναού μας δημιουργήθηκαν: Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, αίθουσα εκδηλώσεων και δεξιώσεων και Νεανική Στέγη. Επίσης κατασκευάστηκε ανελκυστήρας για να εξυπηρετεί τους ανάπηρους και ηλικιωμένους ενορίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου