Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Η ΖΩΗ ΤΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ) ΜΕ ΨΑΛΜΟΥΣ


 Πρωτοψάλτης και Χοράρχης, ο οποίος έλαβε τα πρώτα ακούσματα της Βυζαντινής Μουσικής από τον πατέρα του Αλέξανδρο, ο οποίος ήταν βαθύς γνώστης της μουσικής και έψαλλε σαν Πρωτοψάλτης σε πολλούς κεντρικούς Ναούς των Αθηνών, αλλά και της επαρχίας, όπως Αγρίνιο, Τήνο κ.τ.λ.

Διδάχθηκε τη μουσική και από τον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου, καθηγητή του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών.
Σε ηλικία 15 ετών διορίσθηκε Β' Ιεροψάλτης στον Ι.Ναό Αγίου Παντελεήμωνος Τραχώνων, μετά δύο έτη στον Ι.Ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Νικαίας, και 18 ετών διορίσθηκε Α' Ιεροψάλτης στον Ι.Ναό Αγίας Αικατερίνης Πλάκας. Έκτοτε έχει διορισθεί ως Πρωτοψάλτης στους Ι.Ναούς Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω, Αγίου Νικολάου Πειραιώς, Καθεδρικό Ναό Αγίου Μηνά-Ηρακλείου Κρήτης, Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, και από το 1973 εώς σήμερα, στον Ι.Ναό Αγίου Αποστόλου Θωμά Αμπελοκήπων.
Μετείχε ως Χορωδός, αρκετές φορές με τη Χορωδία του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιεροψαλτών "Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός" με Χοράρχη τον αείμνηστο Αντώνιο Μπελούση, καθώς επίσης σε όλες τις συναυλίες που διηύθυνε κατά καιρούς ο αείμνηστος καλλικέλαϊδος, Άρχων Πρωτοψάλτης Θρασύβουλος Στανίτσας.
Έχει μετάσχει σαν ερμηνευτής στο έντεχνο μουσικό έργο του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου "ΣΕΙΡΗΝΕΣ".
Ίδρυσε και διηύθυνε μέχρι σήμερα - σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα - τέσσερις πεντηκονταμελείς ονομαστές Χορωδίες. Στις δύο εξ αυτών χορηγοί ήταν το Υπουργείο Οικονομικών και η Ιονική Τράπεζα. Σήμερα διευθύνει τη δική του Χορωδία που φέρει το ονοματεπώνυμον του "ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ".  Σ'αυτές τις συγκεκριμένες χορωδίες συμμετείχαν ή συμμετέχουν, οι καλλιφωνότεροι Ιεροψάλτες της Αττικής, που σήμερα είναι Πρωτοψάλται σε κεντρικούς Ι.Ναούς ή είναι Χοράρχαι  σε δικές τους Χορωδίες.
Έχει δώσει δεκάδες συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδος είτε με τη Χορωδία του, είτε ως μονωδός, συνοδεία ισοκρατών. Έχει συνεργασθεί με πολλούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, διευθύνοντας ή ψάλλοντας σε εκπομπές Βυζαντινής Μουσικής. Μαζικά Μέσα ενημερώσεως και ειδικοί, έχουν ασχοληθεί με τις κατά καιρούς συναυλίες, υπό τη διεύθυνσή του καθώς επίσης και με τις μονοδιακές του εμφανίσεις, με σχόλια ευνοϊκότατα όχι τόσο για τον ίδιο τον Χοράρχη,  αλλά κυρίως για την αξία της Βυζαντινής Μουσικής.
Ο Θεόδωρος Βασιλικός και η Χορωδία του έχουν καταγράψει σε στούντιο τους περισσότερους ύμνους και ιερές ακολουθίες που ψάλλονται καθ'όλον το έτος στην Ορθόδοξη Λατρεία μας. Ξεπερνούν τον αριθμό των τριακοσίων (300) έργων, και έχουν καταγραφεί σε δίσκους, CD και κασσέτες. Όλο αυτό το υλικό έχει ηχογραφηθεί και για λογαριασμό ελληνικών και ξένων ηχογραφικών εταιριών. Στο εξωτερικό έχει ηχογραφήσει για λογαριασμό της Γαλλικής εταιρίας OCORA 23 έργα κλασσικών συνθετών της Βυζαντινής μουσικής του 14ου, 18ου και 19ου αιώνα όπως είναι ο Ιωάννης Κουκουζέλης, Πέτρος Μπερεκέτης, Πέτρος Λαμπαδάριος, Θεόδωρος Φωκαεύς, Ιωάννης Πρωτοψάλτης και άλλοι. Έργα του από αυτή τη σειρά κυκλοφορούν σε μεγάλα μουσεία ανα τον κόσμο όπως στο Λούβρο της Γαλλίας, σε διάφορους πανεπιστημιακούς χώρους Ευρώπης και Αμερικής, και στα καταστήματα σοβαρής μουσικής. Όλο του συνολικά το έργο κυκλοφορεί από το 1969 εώς σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στους εκκλησιαστικούς χώρους του εξωτερικού που ζουν Έλληνες. Όλα αυτά αναφέρονται για να καταδειχθεί πόσο ενδιαφέρον προκαλεί η μουσική μας σε εμάς τους Έλληνες αλλά και στους ξένους.
Είναι από τους πρώτους σύγχρονους - αν όχι ο πρώτος - Πρωτοψάλτης και Χοράρχης που διέδωσε και πρόβαλε τη Βυζαντινή Μουσική έξω από τα σύνορα της Ελλάδος. Έχει προσκληθεί τρείς φορές από τους επικεφαλείς των Ορθοδόξων Εκκλησιών Αρχιεπισκόπους Αμερικής και Αυστραλίας κ.κ. Ιάκωβον και Στυλιανόν, ψάλλοντας σε πολλές κοινότητες για τους αποδήμους Έλληνες. Επίσης έχει προσκληθεί και συμμετείχε με τη Χορωδία του σε δεκάδες συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική. Σε μία από αυτές τις συναυλίες το 1980 στο Παρίσι, προσκεκλημένος από τη Γαλλική Ραδιοφωνία RADIO FRANCE , διηύθυνε το πρόγραμμα που είχε ρεπερτόριο τη "Νεκρώσιμο Ακολουθία". Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συναυλία αυτή μετέδωσαν ζωντανά συγχρόνως 12 ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ευρώπης  - με αρκετά εκατομμύρια ακροατών - και μεταξύ αυτών και η Ελληνική Ραδιοφωνία Α' Πρόγραμμα, επίσης σε ζωντανή σύνδεση  με το Παρίσι.
Το 1989 με πρόσκληση από το Βατικανό, η Χορωδία του έδωσε μεγάλη συναυλία με ειδικά επιλεγμένους ύμνους, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, παρουσία του Πάπα Ιωάννη-Παύλου του Β', δεκάδων καρδιναλίων και 60.000 θεατών.
Έχει συνθέσει σε Βυζαντινή Μουσική, για να επενδυθεί μουσικά, η τραγωδία του Αισχύλου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ σε σκηνοθεσία - διδασκαλία Σταυρούλας Καλατζαντωνάκη-Ζουλλιέν, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1992.
Η Γαλλική Ακαδημία Τεχνών, του έχει απονείμει το βραβείο CHARLES CROSS για το φωνογραφικό του έργο σε διπλό άλμπουμ "Οι δυο Θείες Λειτουργίες Ιωάννου Χρυσοστόμου και Μεγάλου Βασιλείου". Έχει τιμηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από πολιτιστικούς φορείς τέσσερις φορές για το συνολικό του έργο επάνω στη Βυζαντινή Μουσική.
Σαράντα συνεχή έτη, προβάλλει και διαδίδει την Ορθοδοξία μας, μέσω της Θεόπνευστης Βυζαντινής Μουσικής, που εκτός των άλλων, αυτή η μουσική, είναι η κορωνίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έχουμε βαθυτάτη την υποχρέωση σαν γνήσιοι Έλληνες να την προβάλλουμε και να την μεταλαμπαδεύουμε στους νεότερους ερμηνευτές, ούτως ώστε να ακούγεται και να διαδίδεται ανά τους αιώνες όσο θα υπάρχουν έθνη και πολιτισμοί, προς Δόξα και Τιμή του Ιδρυτού της Εκκλησίας μας, ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου